Detaljne informacije

O tehnici IS-a


INTENZIV SVJESNOSTI je probojni trening koji ima strukturu jednodnevne kontemplativne radionice ili trodnevnog rezidencijalnog seminara i radionice.

Na Intenzivu Svjesnosti vježbat ćemo koncentraciju držanjem pažnje na objektu meditacije. To znači da ćemo zapravo osvješćivati sve ono što nam dolazi kao rezultat te kontemplacije, a pomoću komuniciranja svih sadržaja svijesti drugome, možemo reći da se praznimo od svega onoga što nismo mi.

Ova tehnika samorazvoja kombinira:

 • modernu terapijsku tehniku dijeljena vlastitog iskustva s drugim, komunikaciju jedan-na-jedan
 • drevnu kontemplativnu tehniku Ātma-Vichare (otkrivanja/istraživanja Sebe) postavljanjem pitanja “Tko sam ja?“
 • formu intenzivnog zen retreata (povlačenja) te kontemplacije na određene zagonetke poput zen koana

„Tko sam ja“? ili „Odakle dolazi taj ‘ja’“? – konačan je cilj biti kontinuirano svjestan “ja“, koji se smatra odgovornim za sve aktivnosti u tijelu i umu.

Na osnovu izvornog Intenziva Prosvjetljenja (EI – Enlightenment Intensive) izmišljeno/izvedeno je mnogo sličnih tehnika (npr. Inteziv Gnoze) od kojih neke traju kraće od tri dana i njihovi tvorci nalaze neke argumente za svoje skraćene verzije. Završna riječ tvorca i usavršitelja EI-a bila je da EI mora trajati puna tri dana, a kraće varijante ne zaslužuju biti nazvane Intezivom Prosvjetljenja. Naša verzija Intenziva Prosvjetljenja je IS (Intenziv Svjesnosti) koji traje jedan dan, premda preferiramo trajanje od puna tri dana, da bi se ljudima jače ukorijenile dobrobiti koje stječu na IS-u.

Osnivač klasičnog Intenziva Prosvjetljenja je Yogeśvara Muni (Charles Berner) i mi ćemo uzeti u obzir sva njegova zapažanja, iskustva i zaključke utvrđene nakon dvadesetpetogodišnjeg usavršavanja njegove metode. S tim da se nećemo zaustaviti samo na tome.

 • IS je jedna od najmoćnijih dijadnih* (radi se u parovima, s tim da svakih 40 minuta birate drugog partnera iz grupe) tehnika spiritualnog razvoja/samootkrića za koje se zna. Tehnika kombinira orijentalnu praksu kontemplacije na zagonetku “Tko/Što sam ja?” s okcidentalnim tehnikama komunikacije. IS također uključuje tehnike koje se rade individualno. Osnovna dijadna tehnika IS-a može se raditi i samostalno, bez partnera. Međutim na IS-u koristite prednost činjenice da vam podrška Majstora i partnera omogućuje da nadiđete sebe.
 • Ne namjeravamo vas indoktrinirati niti vam želimo nametnuti kojekakve (naše ili bilo čije) koncepte ili vjerovanja o Apsolutnoj Istini/Realnosti. Mi smo vam voljni pomoći da to sâmi otkrijete. Tehnika se ne sastoji od diskusije o tome što je Istina ili što bi ona trebala za vas biti.
 • IS je mnogima promijenio život nabolje i otvoreni smo za mogućnost da ste i vi spremni da poboljšate svoj život, da iskoristite (svoju) šansu za duboki proboj k Direktnom Iskustvu Bezuvjetne Istine. Na taj način će i vaše vlastito iskustvo potvrditi vrijednosti i kvalitete ovog usavršenog Inteziva Svjesnosti.

Što Intenziv Svjesnosti može značiti za vaš život?


Svi bi mi htjeli da postoji čarobni štapić koji će nam jednim potezom izmijeniti cijeli život i riješiti sve naše probleme. To je zato što nam je teško pogledati se u ogledalo i prihvatiti odraz koji vidimo. Najradije bismo da ogledala niti ne postoje. No kako nismo sami na ovome svijetu, drugi su zapravo naša ogledala i zato se najčešće i kaže da ono što te smeta kod druge osobe, to je zapravo odraz tebe samog. Stara poslovica kaže: S kim si, takav si. Uviđate li istinitost tih riječi?

Ovaj život ne bi postojao da ne postoje odnosi, tj. da ne postoji međusobni kontakt, povezanost, komunikacija. Upravo ta razmjena čini život živim. Ako želimo uistinu živjeti ovaj život, moramo se prije ili kasnije zapitati tko je taj koji se želi povezivati s drugima ? IS upravo zato koristi tehniku komunikacije kao važan dio puta koji vodi prema stvarnijem životu, prema stvarnijim međuljudskim odnosima.

IS vam možda neće odjednom riješiti sve vaše životne probleme ali će uvelike pridonijeti da u vama pobudi one iskrene težnje vaše duše i motivaciju da se lakše suočite sa stvarnošću i onime tko ste. Zapamtite da je zapravo jedina svrha IS-a, direktno iskustvo Apsolutne (osobne i neosobne) Istine.

Ovo su još neke stvari koje vam IS može pobuditi:

 • Osjećaj da uvijek imate izbor
 • Veću povezanost sa samim sobom
 • Jasnije poimanje životnih ciljeva
 • Življenje u skladu s vašim istinskim vrijednostima
 • Osjećaj mira, bezbrižnosti i sigurnosti
 • Suosjećanje za samoga sebe i druge
 • Istinske međuljudske odnose
 • Samopouzdanje
 • Osjećaj da je život vrijedan življenja
 • Zahvalnost što ste upravo takvi kakvi jeste
 • Više svjesnosti o tome tko ste i što želite

Ako ste dovoljno otvoreni da prihvatite ovu tehniku kao nešto što vam može potpuno izmijeniti poimanje o tome tko ste uistinu, onda će IS imati upravo takvo značenje i za vaš život. Kakav je promatrač, tako će biti i sve oko njega. IS će vam pomoći razmaknuti sve razlike, prepreke i iluzije koje odvajaju promatrača od promatranog. Koliko će IS značiti za vaš život, ponajviše ovisi o vama i onome što zapravo želite.

Ukoliko želite :

 • Biti svjesniji i živjeti svjesnije
 • Pronaći dublji smisao života
 • ‘Baciti’ se u nepoznato da bi istražili istinu
 • Otkriti stvarnost direktno, bez posredovanja uma, emocija, fizičkih osjeta
 • Ostvariti pravu povezanost sa samim sobom
 • Imati stvarnije odnose s drugima
 • Motivaciju za ostvarenje životnih ciljeva

… onda bi IS mogao biti baš za vas! Ako je tako, onda pogledajte naš kalendar radionica.

UPOZORENJE: Ova rezidencijalna radionica ne savjetuje se osobama s težim psihičkim poremećajima, ovisnicima o narkoticima, onima koji boluju od epilepsije i srčanim bolesnicima.

Što ako tijekom IS-a ne postignete čak ni iskricu direktne spoznaje onoga tko/što vi jeste?


Premda je na IS-u, za najveći broj ljudi koji namjeravaju imati izravno iskustvo Istine, zen-Prosvjetljenje vrlo vjerojatno, za to ipak nema garancije. Postići ćete barem dovoljno produbljeno, prošireno, povišeno i pojačano stanje svjesnosti u kojem ćete znati što vam je činiti, iz kojeg ćete biti u stanju (sposobni) da to i učinite.

Sve svoje predrasude (unaprijed stvorene ideje) o tome što je direktna spoznaja istine i kako se do nje dolazi ostavite za sobom čim odlučite doći na IS. Odrecite se patnje (samonametnutih mentalnih ograničenja) da biste otkrili istinsku i vječnu Slobodu.

IS radionica (workshop) pruža sudionicima mogućnost dubinskih iskustava o sebi, životu i drugima, kao i priliku za istinsku transformaciju ličnosti/osobnosti i usmjeravanje vlastitog života u pravcu veće harmonije i dublje, šire, više i intenzivnije svjesnosti. IS program je moćno istraživanje prirode vašeg istinskog bića.

Kako se najbolje mogu pripremiti za Intenziv?

Ovdje navodimo par korisnih savjeta koji će vam pomoći da si već samom pripremom za Intenziv omogućite što kvalitetnije iskustvo.

Ako općenito ne živite zdravim stilom življenja, par dana uoči Intenziva nastojite:

 • promijeniti svoje navike koje su vezane uz rani odlazak na spavanje kako biste bili što odmorniji za sudjelovanje na Intenzivu
 • umjereno konzumirati hranu i piće (dobro je ne opteretiti svoj organizam teškom hranom). Također, ako ste navikli piti puno kave i pušiti, preporuka bi bila da probate to svesti na minimum ako ne i potpuno izbaciti par dana uoči Intenziva.
 • uzdržavati se od seksualnih aktivnosti kako biste sakupili što više energije za rad na Intenzivu. Dan prije odlaska na Intenziv isplanirajte bez mnogo obaveza. Provedite vrijeme opuštajući se (bilo u prirodi, bilo kod kuće) ili čitajući neko duhovno štivo kako biste se i psihički pripremili za rad na Intenzivu

Ono što je najvažnije od svega navedenog jest da njegujete neizmjernu i iskrenu težnju za direktnom spoznajom Istine 🙂

Prava motivacija i jaka težnja osnovni su ključevi za uspješno izvođenje tehnike i za stjecanje iskustva po koje ste došli.  Bezuvjetno se predajte traženju svoje istine.

Što trebam ponijeti sa sobom na Intenziv?


Sa sobom na Intenziv ponesite:

 • prostirku/karimat ili vreću za spavanje
 • jastučić za meditaciju (onima koji imaju problema s kičmom i teško im je sjediti na jastučiću, omogućit ćemo stolice)
 • pokrivač (ako ste zimogrozni)
 • papuče

Dođite u ugodnoj odjeći koja vas ne steže i ne ometa kako biste što lakše mogli raditi tehniku. Imat ćemo jednu pauzu za ručak u trajanju od sat vremena pa predlažemo da si sa sobom ponesete hranu i piće umjesto da gubite vrijeme tražeći obližnju trgovinu/restoran. Neka to bude laganija vegetarijanska hrana, jer ako se prejedete, nećete moći s punom pažnjom odraditi drugu polovicu Intenziva, koja je jednako važna kao i prva. Ako je želudac prepun, koncentracija na vaš cilj slabi i tehnika se ne može kvalitetno odraditi.

Ostavite kod kuće sve svoje unaprijed stvorene ideje o tome što je prosvjetljenje i kako se do njega dolazi, a sa sobom ponesite aspiraciju prema konačnoj/vječnoj istini odnosno nepokolebljivu težnju da kroz vlastito iskustvo doživite “stvari” onakvima kakve zaista jesu.

Vidimo se na IS-u!


Gle, sam sebi sam neznan, pa što mi je, zaboga, činiti?
Ne klanjam se ni križu ni polumjesecu,
nisam ni kaur ni židov.
Dom mi nije ni istok ni zapad, ni kopno ni more,
Rod mi nije ni anđeo ni podzemni patuljak.
Nisam iskovan ni od vatre, ni od pjene,
Nisam sačinjen ni od praha, ni od rose.
Nisam rođen u dalekoj Kini, niti u Saksinu, a ni u Bugarskoj,
Ni u Indiji od pet rijeka;
Nisam stasao u Iraku, ni u Korosanu.
Ne stanujem ni na ovomu, ni na onomu svijetu,
Ni u raju, a ni u paklu.
Ne otpadoh iz Edena, a ni iz Rizvana,
Niti mi je podrijetlo Adamovo.
U mjestu izvan najdaljeg mjesta, u predjelu bez sjene i traga,
Dušu i tijelo nadilazeći,
Ja vječno nanovo živim u duši mojega Ljubljenog!

Rumi