Ellam ondre – Sve jest jedno

Ova kratka, ali izuzetna knjiga napisana je u 19. stoljeću i prevedena je s tamilskog na engleski. Autor je nepoznat. Popularizirao ju je mudrac Ramana Maharši, koji ju je, zajedno s nekolicinom drugih, često navodio aspirantima u potrazi za istinom.

Ova knjiga, ispunjena učenjima mudrosti, navodi najefikasniju metodu za dostizanje ostvarenja (prosvjetljenja, mokše ili oslobođenja). Ramana Maharši je posebno naglašavao ovu knjigu onima koji su imali poteškoća izmiriti koncept mnoštva bogova (kao u hindu religiji) s advaitskim konceptom jednog Sveopćeg stvoritelja.

Ova knjiga objašnjava kako u biti ne postoji sukob između ta dva gledišta, sve dok se stvari gledaju iz perspektive da su sva različita bića i objekti ovog prostranog univerzuma u biti dijelovi veće cjeline – ili kako se u ovoj knjizi kaže: Sve jest jedno.

Ljudi njeguju radost i bježe od patnje. Slično je i s drugim bićima. Ovo je točno i za većinu čovječanstva. Ali, viši poredak ovisi o ispravnom vladanju, strpljivom podnošenju dobra ili zla koje može doći. Zajedništvo s višim poretkom će biti trajno, a zajedništvo s običnim ljudima neće. Dobro će doći svijetu jedino putem zajedništva s višim poretkom.

Pojavljuje se pitanje: „Što je ispravno?' Smisao je bitan, ali odgovor nije nađen. Zašto? Zato što je ono što je ispravno određeno okolnostima. Koliko god opširno djelo bilo napisano na tu temu, uvijek će postojati okolnosti koje autor nije predvidio. Stoga postaje neophodno ostvariti stanje koje će nam omogućiti da procijenimo različite uvjete i odredimo ono što je ispravno.

To stanje je samo jedno. Ne postoje stanja poput tog stanja. Iako je ono jedno, izuzetno je po tome što ga mudri smatraju nevjerovatno rijetkim. Ništa ne može biti izuzetnije od toga. Upanišade na vrlo jasan način podučavaju tom jedinstvenom stanju. U ovoj sam knjizi zapisao tu istinu u skladu sa svojim razumijevanjem.

Smatrao sam to svojom dužnošću. Ne tvrdim da sam originalan. Šest poglavlja ove knjige se tako blisko prožimaju da se smisao/svrha koji se očekuje u jednom poglavlju može naći u drugom. Nekoliko točaka koje možda nisu jasne nakon površnog čitanja postati će jasne nakon dubljeg proučavanja. Više se može naći u glavnim djelima ili kod Mudrih.

Univerzalna Majko, istinska Učiteljice, spasi nas!


Ellam Ondre - Sve jest jedno

www.yogacentar.hr

    * nakon što ostavite svoje ime te kontakt, link za preuzimanje knjige biti će vam poslan na vaš email