O nama

P

roject C.A.Y.A zamišljen je kao sklop radionica i edukacija vezanih uz poboljšanje kvalitete života i samorazvoj. Naziv C.A.Y.A. zapravo je akronim od Come As You Are čime se želi naglasiti naš stav u radu s ljudima, a koji je također povezan s radionicama koje nudimo. U sklopu projekta sudjeluju ljudi koji su jednako tako prošli kroz barem jedan Intenziv te koji imaju podrobna znanja o raznim drugim tehnikama samorazvoja i yogi. Cilj ovog projekta je ojačati svjesnost među ljudima te im tako pomoći da kvalitetnije žive.Martina Tomašić

osnivačica projekta C.A.Y.A i voditeljica Intenziva


Od rane mladosti zanimala se za psihologiju, filozofiju, yogu i razne tehnike samorazvoja. Nakon što je diplomirala sociologiju i filozofiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, život ju je odveo u jednom drugom smjeru gdje se bavila menadžmentom i marketingom. Dugi niz godina proučava holističku medicinu s naglaskom na ayurvedi te utjecaj meditativnih tehnika na ljudsko zdravlje. Aktivni je član Yoga centra, Zagreb od 1997. g. u sklopu kojega je sudjelovala na brojnim Intenzivima Prosvjetljenja (direktne spoznaje istine), kao i na drugim vrstama Intenziva (poput Mantra Intenziva, Intenziva lucidnog sanjanja, i sličnim). U sklopu Yoga centra, pod vodstvom Swamija Brahmajñanande, stiče mnogobrojne edukacije, a čija je glavna svrha poboljšanje kvalitete života i samorazvoj.


Tko želiš biti kada odrasteš?

Priča kreće kao i većina njih… od ranog djetinjstva… kada su me pitali: “Tko želiš biti kad odrasteš?“.

To pitanje stvaralo mi je veliku nelagodu, jer svi drugi znali su odgovor, a ja nisam. Moji su vršnjaci bez puno razmišljanja odgovarali da žele biti doktori, mehaničari, stjuardese (u to vrijeme, početkom 80-ih, vrlo popularno!). Kada se mene pitalo, ponovila sam kao papiga: „Stjuardesa“. No ono što mi se zapravo odvijalo u glavi bilo je podpitanje: „Zašto bih trebala htjeti biti nešto/netko, zar nisam dobra ovakva kakva već jesam?“ Možda jednostavno nisam imala poseban talent koji bi se isticao kao kod nekih drugih… Još od svoje 4. godine svojevoljno sam krenula na ritmiku i ples, ali nikad nisam htjela postati plesačica, htjela sam samo… plesati!

Takav način razmišljanja nekako se nije uklapao u vrijeme u kojem sam živjela, a danas se nije mnogo promijenilo, u neku ruku postalo je sve gore. Kako sam jedan period života radila kao voditelj projekta vezanog uz prodaju dodataka prehrani, naučila sam da od svega trebaš napraviti proizvod, pa na kraju i od samoga sebe. Moraš upakirati da bude zanimljivo, da ima priču, da bude originalno i da u što većoj mjeri dodiruje tanane osjetilne živce koji upravljaju čovjekovim osnovnim potrebama i željama. Tu se vraćamo na Maslowljevu piramidu i ljudsku psihologiju. Što nas usrećuje i u najvećoj mjeri zadovoljava naše potrebe?

Kako sam prirodno “naginjala“ društvenim znanostima, upisala sam sociologiju i filozofiju. Zapravo sam tražila fakultet koji će me poučiti o svrsi života, o tome što je čovjek, čemu ja i čemu ovaj život? To jesu tipična filozofska pitanja pa je moj odabir fakulteta bio sasvim logičan. No i dalje nisam razmišljala što ću poslije raditi i opet me pratilo ono isto pitanje: „Tko ću biti kad odrastem?“

Jednom mi je otac postavio isto pitanje na koje opet nisam znala odgovor. Zatim me pitao istu stvar samo na drugačiji način: „Što te usrećuje?“ Moj odgovor je bio: „Kada nekome pomognem“.

Isto pitanje prati me i dan danas… mogu reći da me vodilo k ovome što sada radim i čime se bavim.

Tu sam da s vama to podijelim.


Od “imati” (svojinu, posjede, nešto) bolje je moći (u)činiti ovo ili ono. Od činjenja nečeg (imanja sposobnosti za akciju) bolje je biti Sposobnost. Ali, samo ako spoznate onog koji (tko) čini ili ne čini možete Biti ono što uistinu jeste; bez napora, trebanja i moranja. Samo ako znate pravu prirodu vašeg istinskog (pravog) Bića, vi (pre)bivate u Svojoj vlastitoj (Sve)Moći/Slavi; bez moranja bilo čega i trebanja ičega/nečega. Dakle, otkrijte pravog Sebe tj. vaše nepromjenjivo (stvarno) Jastvo. Predajte svoj um Apsolutnoj Istini (koju imate šanse otkriti kroz Yogu odnosno IS – Intenziv Svjesnosti); neka Ona umuje umjesto vas.

Swami Brahmajñanananda

O MOJEM UČITELJU

Swami Brahmajñanananda djeluje već dugi niz godina kroz Yoga Centar za buđenje totalne svijesti i razvoj sposobnosti: www.yogacentar.hr

Swami Brahmajñanananda


Ovdje želim zahvaliti svojem Učitelju Sw. Brahmajñananandi što me uveo u vječnu mudrost i koji me prati iz života u život s velikom strpljivošću i ljubavlju koja bezuvjetno plamti u Njegovu srcu. Učitelj mog Učitelja bio je Swami Narayanananda čija duhovna loza potječe od duhovnog diva Šri Ramakrišne Paramahanse. Prilikom njihova prvog fizičkog susreta, Sw. Brahmajñanananda je upitao Sw. Narayananandu ima li ičeg što on ne zna, a trebao bi znati, Sw. Narayanananda je odgovorio: „Nema ništa.“ („There is nothing“).

Spoznavatelj brahmana (nerascjepkane totalne svijesti) postaje saam brahman (sveukupnost čiste svijesti), a to se zove brahmajñana (realizacija apsolutne svijesti) i realizira se kroz Nirvikalpa Samadhi (stanje nepodijeljene svijesti, ostvarenje sve-svijesti neograničene imenima i formama), tj. zadržavanjem totalne budnosti u najdubljem besanom snu.

Moj Učitelj nije jedan od onih koji se hvale modernim certifikatima za trenere yoge… Onaj tko je svojom praksom spoznao vrhovnu/krajnju (engl. ultimate) istinu, ne treba potvrde vanjskih institucija i bit će prepoznat od onih koji su dovoljno spiritualno sazreli da im njihova intuicija otkrije istinske duhovne vrijednosti kroz bogo-ljudska bića. Znati nekog takvog i učiti izravno od njega uistinu je pravi blagoslov!