Nadolazeće radionice

Jednodnevni intenziv svjesnosti

11. ožujak, 2017

jednodnevni-intenziv-svjesnosti

Sve misli koje smo sakupljali i njegovali tijekom našeg života (i onih prošlih, tko vjeruje u njih) utemeljile su put našim svjetovnim željama koje su se nagomilale u formi vrlo snažnih sklonosti (vasana). One pak postoje u obliku sviđanja i nesviđanja a biti će uništene samo u onoj mjeri u kojem čvrsto prijanjamo uz Jastvo, pravo ‘ja’.   – str. 64, Path of Sri Ramana (part three)

Misli naviru čim se iz besanog sna pojavi ideja/osjećaj ‘ja’. Snovi su sačinjeni od naših misli; snovi su naše mentalne kreacije… Dok sanjamo, poistovjećujemo se s našim suptilnim tijelom. Kad se fizički probudimo, identificiramo se s našim fizičkim/grubotvarnim tijelom. Automatski uhvaćeni u identitetu ‘Ja sam tijelo’ ograničavamo se na sićušan dio našeg postojanja. Sukladno tome, naš je život ograničen najviše na tjelesna iskustva. Preko naših osjeta, misli i emocija doživljavamo sebe i svijet oko sebe.

PROČITAJ VIŠE

Jednodnevni intenziv svjesnosti

11. ožujak, 2017

Koliko blizu, koliko daleko?

U nama oduvijek postoji intuitivna snaga. Ona je naše gorivo i najveća životna motivacija. Ona je neodvojiva od nas samih i svi smo ju intenzivno osjećali kao djeca, dok nismo imali briga na našim leđima. Što smo stariji, većina se nas neminovno udaljuje od tog izvora i zato nam se čini da je život izgubio onu slast, vedrinu i poletnost koju smo imali ranije u djetinjstvu.

Što se zapravo događa?

Kako rastemo, izvana nam se nameću razne situacije koje moramo savladavati. Putem smo naučili odigravati razne uloge kako bi se prilagodili svakoj novoj situaciji. No tu često dolazi do zbrke jer većinu vremena te uloge odigravamo automatski i gubimo onu djetinju spontanost i izvornu snagu. Umjesto toga, vođeni navikama, nesvjesno upadamo u razne identitete koji zapravo nisu naša istinska priroda.  Od tuda se rađa osjećaj nezadovoljstva i pogubljenosti.

PROČITAJ VIŠE

Jednodnevni intenziv svjesnosti

11. ožujak, 2017

Danas smo svjedoci sve večeg broja različitih kombinacija tradicionalnih tehnika duhovnog razvoja koje se kombiniraju s new age pristupom. U svemu tome, nažalost jako malo ostane onog pravog, istinskog znanja. Nude nam se razna rješenja poput čarobnog štapića koji će nam u jednom danu transformirati cijeli naš život i riješiti probleme. Odmah u startu, da se zna, takvo nešto ne postoji! No ono što je svima njima zajedničko jest razvoj svjesnosti. Čak se i kroz fizičke yoga vježbe tzv. asane, vježba jačanje svjesnosti kroz određenu fizičku pozu i disanje.

Kako potreba ljudi za samorazvojem danas sve više raste, neminovno je da tragamo za starim tradicijskih znanjima koja su preživjela test vremena i koja eto još i dan danas žive na svoj način u modernom dobu.

PROČITAJ VIŠE