Swarupa saram

Sorupananda (znan i kao Swarupananda kad se njegovo ime piše na sanskrtski način) je bio tamilski svetac i guru koji je živio u Viramanagaru, tamilskom svetom mjestu, u petnaestom ili šesnaestom stoljeću. Živio je s Tatturavayom, sinom svoje sestre. Njih dvoje je studiralo šastre, te su oboje tečno koristili sanskrt i tamilski. Međutim, u njima je sinulo shvaćanje da korist stečena iz ograničenog akademskog znanja, koliko god bila hvalevrijedna, nema moć da im podari plod slobode od rođenja.

Nakon što su došli do zaključka da bi im samo jñana, istinsko znanje, donijelo taj ishod, odlučili su da bi pogrešno prosudili kad bi nastavili posvećivati svoje vrijeme i energiju stjecanju još knjiškog znanja. Ne želeći protratiti ljudsko rođenje, za koje su vjerovali da ga je teško dostići, na ciljeve koji mogu donijeti dobrobiti samo u njihovim trenutnim životima, odlučili su potražiti ostvarenog sadgurua koji bi ih oboje oslobodio od ciklusa rađanja i umiranja.

U jednom od tradicionalnih zapisa o njihovim životima rečeno je da su i Sorupananda i Tattuvaraya radili tapas u prošlim životima a da nisu ostvarili Jastvo. U ovoj verziji događaja iz njihovih života taj se impuls, koji je plod tapasa, manifestirao u njihovim kasnijim rođenjima u obliku ţežnje za samo-ispitivanjem i ţežnje da nađu živućeg gurua koji im može otkriti Jastvo…


Swarupa saram

www.yogacentar.hr

    * nakon što ostavite svoje ime te kontakt, link za preuzimanje knjige biti će vam poslan na vaš email